Hoe word je blij van je leven?

It’s a new dawn
It’s a new day
It’s a new life
For me
And I’m feeling good

Except I’m not.

Ik spreek vrouwen die behoorlijk wat voor hun kiezen hebben gekregen. Terwijl ze hun verhaal vertellen, groeit mijn respect. Ik zie een sterke dame die alles wat ze meemaakte het hoofd bood. Het was niet makkelijk. Het was soms een zoektocht hoe ze er bovenop zou komen, maar dat ze er bovenop kwam, daar heeft ze nooit aan getwijfeld. En nu issie daar. Die nieuwe dag, dat nieuwe leven en ze voelt zich op z’n zachtst gezegd niet blij.

Soms voelt ze zich nog weleens met de gebakken peren zitten. Wat haar overkomen is, dat heeft nog steeds zijn weerslag. Het drukt op haar gemoed. Op haar schouders ook. Bijna letterlijk. Het is de last van het gebeurde wat zich langzaam een plek heeft genesteld in haar mind en haar lijf.

Tegenslag verandert je

Ze is zich er heel duidelijk van bewust dat ze de ellende niet is. Maar ze kan ook niet doen of het niet gebeurd is. Ze is erdoor veranderd. En ze twijfelt soms of ze het een leuke verandering vindt. Ook al overkwam het haar, schaamte maakt klein. En schamen doet ze zich. Misschien niet eens bewust… maar het is háár overkomen, haar, niet de buurvrouw, niet een collega, háár.

Zoals iemand die ernstig ziek is geweest, zijn of haar lijf niet meer vertrouwt, zo vertrouwt zij het leven niet meer. Wanneer het zonnetje schijnt, voelt zij haar schouders optrekken, omdat ze voelt dat de bliksem gaat inslaan.

Tegenslag laat enorme kracht zien

Als ik vanuit mijn stoel kijk, dan zie ik een vrouw die enorme veerkracht, talent en vaardigheden moet hebben om erbij te zitten, zoals ze nu zit. Zeker gezien het trauma dat ze heeft doorgemaakt.

Vraag je dit af:

Als ze zich bewust zou zijn van al die kracht, volledig okee zou zijn met zichzelf en vervolgens haar eigen pad zou volgen, wat zou er dan gebeuren?
Een onstopbare energie, waarvan menig persoon bang wordt. Leven vanuit liefde.

Van wat voor waarde zou ze zijn wanneer ze haar waarde inziet? Voor zichzelf. En voor de mensen om haar heen?
Die kracht en die liefde reikt tot in de generaties na haar.

Stel dat het haar lukt om de ellende achter zich te laten en dat ze alleen de lessen en haar kennis meeneemt in het heden. Hoe fantastisch zou dat zijn?
De zelfkennis die ze heeft, doordat ze haar grenzen heeft gezien en weet dat ze daarmee om kan gaan. De enorme trots dat ze niet ten onder is gegaan. Ze heeft geknokt. En ze is er. In dat kalme vaarwater. Ze weet hoe dat moet. Ze weet hoe dat voelt. Ze weet dat het kan. En ze kan het je vertellen. Sterker nog, wanneer jij tot je knieën in de shit staat, dan wil je iemand zoals zij die jou kan bijstaan met raad, daad en liefde.

 

Niet langer verdedigen, aanvallen of bevriezen. Maar vliegen.

Ken je de uitdrukking: Fight, flight or freeze. Toen ze zich niet veilig voelde, koos ze voor 1 van deze mechanismen. En toen de situatie lang genoeg duurde, dan werd dit onbewust haar manier van leven.

Van daaruit is het lastig om een mindset te ontwikkelen van groei. En om de ruimte in te nemen die ze waard is. Maar laten we eens kijken wat ze mee heeft.

Wanneer je iets heftigs meemaakt, dan zijn er een aantal buitengewoon waardevolle lessen:

1. Je bent niet de ellende. 
Je hebt het doorgemaakt. Je bent erdoor veranderd. Wanneer je door je lessen jezelf niet ten goede vindt veranderd, zoek dan hulp. De verandering is permanent. Je bent nog steeds jij, maar met een enorme dosis levenservaring. Maak er een feestje van. De fijnste jij. Je verdient het niet om na alles vast te lopen in het laatste staartje.

2. Op het moment van de shit, was je belachelijk goed.
Toen de hemel naar beneden viel, was jij degene die precies wist wat er geregeld moest worden. En je regelde het. Daar kon je belachelijk goed mee omgaan. En nu de wind is gaan liggen, mja… nu is het tijd om ook dat in te zien. Jouw talenten. Jouw krachten.

3. Jouw wereld is veranderd. 
Kijk om je heen. Er is nog steeds heel veel om dankbaar voor te zijn. Zelfs in de winter heeft de natuur zoveel verschillende kleuren. Het is zo zonde om alles grijs te zien.

4. Mensen hebben geen idee hoe jouw leven er nu uitziet.
En dat is meer dan okee. Ja, je stroopt je mouwen op om te kunnen leven zoals je nu doet. En wanneer anderen dat niet door hebben, so fucking what. Zoek je naar empathie? Zoek dan niet de frustratie bij mensen die het je niet geven. Zoek mensen die het wel geven.

5. Het leven is bijzonder.
Je hebt de andere kant gezien. En dat besef maakt dat je hier bent zoveel meer waardevol. Op een bepaalde manier kijk je naar de wereld met pasgeboren ogen. Het feit dat je ademhaalt is zo bijzonder. Je bent hier. Je leeft. Nu.

Wat je nodig hebt om weer blij te zijn

…in het hier en nu zijn de volgende stappen:

1. Doorzie dat je okee bent. 
Je bent genoeg. Je doet ertoe. Je bent niet zwak. Je bent okee. Precies zoals je bent. Je hebt jezelf bullshit wijsgemaakt. En toen de ellende kwam, was dat nog maar eens extra bewijs van de bullshit. Sorry… still bullshit.

2. Wat is je grootste angst? Waardoor laat je je blokkeren?
Weet je eigenlijk wel waar je mee te maken hebt, waarom je niet doet wat je wilt doen? Of bent wie je wilt zijn? Wanneer je je angst in de ogen kijkt, wat is dan het engste wat er zou kunnen gebeuren?

3. Voel je verdriet en je woede.
Misschien heb je er geen tijd voor gehad. Maar alle energie die je niet uitkwam toen je aan het regelen was, zit nog in jou. Wanneer verdriet of woede er niet uit mag, dan blijf je aan de ellende verbonden.

4. Onderscheid waarheid en smoes. 
Ja, je hebt het druk. Ja, je hebt je dromen. “En die dromen kunnen niet doorgaan, omdat ik het druk heb.” Mja, daar raak je me kwijt. Kijk nou eens echt naar de situatie. Wanneer klink je als iemand die de regie pakt en houdt over haar leven? Waarschijnlijk is 80u inzet niet reëel. Om dichterbij je doel te komen is dat ook niet noodzakelijk. Kun je jezelf belangrijker maken dan je nu doet?

5. Sta op voor jezelf.
De mensen om je heen kennen de oude jij. En ze zullen je zo behandelen. Wanneer je wilt groeien, dan zul je de mensen om je heen kennis moeten laten maken met de nieuwe jij. Zelfs wanneer die niet met open armen wordt ontvangen.

6. Niet veroordelen, maar evalueren.
Wat je doet en wie je bent is nieuw terrein. Ja, daar zul je weleens op je plaat gaan. Niet veroordelen. Je bent niet stom geweest. Evalueer liefdevol hoe je het volgende keer gaat aanpakken. Je wilt groeien, dat doe je niet door jezelf klein te houden.

7. Bouw aan wat jij wilt.
Do more of what you love. Jij bent belangrijk in jouw leven. Niet wanneer de rest geweest is. Nee, zonder voorwaarden. Jij bent belangrijk in jouw leven.

Wil jij weten hoe je je leven kunt Versimpelen naar Geluk? Stappen zetten, zodat je leven moeitelozer wordt.

Download het eMagazine voor ​meer rust in je lijf en een leven dat past bij jou. ​

Na het lezen weet jij:

> Wat jou blokkeert.
> Hoe je je hart kunt volgen.
> Hoe je daadwerkelijk tot actie overgaat.
> En dan niet als een afgefikte lucifer, maar vol energie. En liefde voor jezelf.

Comments

  1. Yvonne

    Ik zou heel graag mijn verhaal willen vertellen over wat ik allemaal heb mee gemaakt….

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.